Енергодарська міська територіальна громада

Запорізька область, Василівський район

19.09.2023 10:30

Інформація для ВПО

654b3d3c40d3e__photo_2023-10-31_08-32-53.jpg

Корисна інформація для ВПО, які зацікавлені  у працевлаштуванні

 Інформація щодо послуг, які надають недержавні та громадські організації по всій Україні для внутрішніх переселенців, відтепер зібрана в одному місці. Йдеться про послуги із працевлаштування, допомогу в підготовці документів, інформаційно-консультативну підтримку, надання правової допомоги тощо.

Переглянути повний перелік послуг та контакти організацій можна за посиланням. Дані на ресурсі постійно оновлюються.

Детальніше про послуги Державної служби зайнятості для ВПО (можливості проходження професійного навчання, отримання ваучера, грантів на створення або розвиток власної справи) - на сайті.

Джерело: Мінреінтеграції 

Щодо виплат ВПО на проживання 01.03.2024

Яким ВПО автоматично продовжать виплати ще на 6 місяців:

  • пенсіонерам, у яких на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімуми для осіб, що втратили працездатність);
  • особам з інвалідністю I та II групи, дітям з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворим дітям;
  • дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, особам з їх числа віком до 23 років, а також батькам-вихователям і прийомним батькам.

Яким ВПО треба подати нову заяву для отримання виплат з 1 березня:

  • дітям, які прибули в нову громаду без супроводу законного представника;
  • вагітним жінкам після 30-го тижня вагітності;
  • людям, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та/або отримують соцдопомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 грн);
  • особам працездатного віку, які не працюють і доглядають за дитиною до 14 років;
  • родинам, у яких виховується троє і більше дітей до 18 років (при цьому всі діти проживають в сім’ї і не виховуються в інтернатних закладах), і вона проживає на території, де ведуться чи можливі бойові дії;
  • сім’ям, які мешкають в умовно безпечних регіонах України, якщо в їхніх населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитсадка, а навчання в школі відбувається онлайн або в змішаному форматі (офлайн та онлайн);
  • сімʼям, у яких є непрацююча працездатна особа, яка на дату звернення за допомогою зареєструвалася в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу та у складі сімʼї є діти, які відвідують дошкільні заклади освіти або навчаються в школі/профтехучилищі/виші;
  • якщо у складі родини є люди, які доглядають за особою з інвалідністю I групи, дитиною з інвалідністю до 18 років, особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, особою, яка досягла 80-річного віку, або за тяжкохворою дитиною.

Виплати після подання заяви призначатимуть ще на 6 місяців.

Важливо! 

В усіх цих випадках допомога призначатиметься на всіх осіб з числа ВПО у такій сім’ї, але інші члени родини, які не працюють, мають зареєструватися в центрі зайнятості. Якщо вони цього не зроблять, виплати припиняться через місяць.

Заяви для призначення допомоги ВПО з березня 2024 року приймаються протягом лютого-березня.

Розмір державної допомоги переселенцям не зміниться – 2 тис. грн, для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис. грн.

Які ВПО не мають права на виплати з 1 березня:

  • якщо придбали земельну ділянку, будинок чи квартиру на суму понад 100 тис. грн;
  • якщо купили автомобіль (з дати випуску якого не минуло 5 років);
  • мають власне житло на неокупованих територіях та територіях, де не ведуться бойові дії;
  • купили іноземну валюту на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • мають на депозитному банківському рахунку більше ніж 100 тис. грн.

Виплати малозабезпеченим сім’ям після повернення з-за кордону: 

Якщо у родині є працездатна особа, яка не працює і за неї не сплачується єдиний соціальний внесок (ЄСВ), вона має право на соціальну допомогу.

  • зараз і ВПО, і особи, які повертаються з-за кордону, навіть якщо вони не працюють і не сплачують ЄСВ, мають право на отримання цієї допомоги,

Уряд фактично розблокував інструмент для підтримки цих категорій громадян, оскільки розуміє, що переселенці та українці, які повертаються з-за кордону, найімовірніше, після переміщення просто не мають роботи і джерела доходів.

Але тут є також вимога – після призначення допомоги працездатні члени родини (якщо у них немає, наприклад, необхідності доглядати за маленькими дітьми чи людьми з інвалідністю) мають протягом двох місяців стати на облік у центрі зайнятості або працевлаштуватися, або ж звернутися за грантом на відкриття власного бізнесу.

Тобто допомога на 6 місяців призначатиметься:

  • Родинам, що повернулися в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо у їх складі є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ.
  • Родинам ВПО, які внаслідок переміщення не працювали або не сплачували ЄСВ.

На яку допомогу може розраховувати така родина

Ключовий інструмент для підтримки такої родини,– це допомога малозабезпеченим, яка призначається на 6 місяців, а розмір її залежить передусім від кількості членів сім’ї та її складу.

Тому що розмір малозабезпеченим розраховується залежно від прожиткового мінімуму на конкретну особу. Для дорослої людини 

він один, для дитини – інший, як і для людини з інвалідністю. Також він залежить від власних доходів родини.      

 

Програми та послуги служби зайнятості для внутрішньо переміщених осіб

Державна служба зайнятості впроваджує активні програми сприяння зайнятості, пропонує ряд сервісів та послуг, спрямованих на сприяння у працевлаштуванні переселенців на новому місці. Це, зокрема – підбір роботи, започаткування власної справи шляхом участі у грантових програмах, отримання ваучера на навчання тощо. Роботодавці можуть скористатися програмами отримання компенсацій за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

  1. Послуги з працевлаштування.

Фахівці служби зайнятості здійснюють індивідуальний підбір вакансій для кожної людини з урахуванням отриманої освіти, фахової підготовки, професійного досвіду та здобутих компетенцій.

  1. Набуття статусу зареєстрованого безробітного.

Реєстрація безробітних у службі може відбуватися у такі способи:

➡ особисто, під час відвідування центру зайнятості;

➡ через єдиний державний портал електронних послуг або мобільний застосунок Дія.

Розмір допомоги по безробіттю для кожної людини визначається індивідуально. Для визначення орієнтовного розміру своєї допомоги ви можете скористатися відповідною послугою чат-бота у Telegram.

Допомога по безробіттю призначається з першого дня після надання статусу безробітного та в період дії воєнного стану її тривалість не може перевищувати 90 календарних днів.

Особи, зацікавлені в пошуку роботи, можуть здійснювати його самостійно на Єдиному порталі вакансій або оформити підписку на вакансії через чат-боти у Telegram  та Viber

Але слід пам’ятати, що звернення до служби зайнятості може значно прискорити процес працевлаштування, оскільки фахівці служби здійснюють підбір кандидатів під конкретні замовлення роботодавців, зокрема з організацією професійної підготовки безробітних безпосередньо на майбутньому робочому місці (стажування).

  1. Сприяння тимчасовій зайнятості.

Служба зайнятості організовує для безробітних:

  1. Професійне навчання та надання ваучерів. 

За сприяння служби зайнятості громадяни з-поміж зареєстрованих безробітних можуть за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття пройти професійне навчання: професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації.

Професійне навчання здійснюється у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, у тому числі в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Громадяни, які мають професійно-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні, можуть безоплатно отримати від служби зайнятості ваучер на навчання та підвищити свій професійний рівень.

  1. Надання грантів для створення або розвитку власної справи.

У рамках реалізації урядового проєкту єРобота служба зайнятості пропонує для ВПО скористатись грантовою програмою «Власна справа» – розмір мікрогрантів становить від 50 до 250 тисяч гривень.

Подати заяву на участь у цій та інших грантових програмах разом із бізнес-планом можна через Портал Дія.

  1. Надання роботодавцям компенсацій за працевлаштування ВПО.

Служба зайнятості реалізує дві програми надання компенсацій роботодавцям: за працевлаштування ВПО та за працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану.

Зауважимо, що з 1 січня цього року розмір компенсацій за програмою працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану підвищено до    7 100 грн на місяць, а з квітня компенсація становитиме 8 000 грн на місяць. Також збільшено тривалість виплати такої допомоги – з двох до трьох місяців, а за працевлаштування ВПО, які мають інвалідність, роботодавець зможе отримувати компенсацію 6 місяців.

За додатковою інформацією звертайтесь до Сontact-центру Запорізького обласного центру зайнятості за тел.: 0 800 33 67 28 або пишіть у наш Телеграм

 

Переселенці в Україні можуть отримати безкоштовну юридичну допомогу 

Представництво Данської ради у справах біженців в Україні (DRC) заснувало інноваційну платформу безкоштовної юридичної допомоги Edopomoha.org.

На платформі можна знайти:
☑️ відповіді на юридичні запитання;
☑️ аналітичні та інформаційні матеріали – статті, новини та інформація про зміни у законодавстві;
☑️ безоплатна онлайн-консультація юриста.

➡️ Процес отримання консультації на платформі швидкий та легкий. Зареєструйтеся, оберіть зручний час для консультації, та використовуйте доступний онлайн-чат для взаємодії з вашим юристом.

 Платформа доступна за посиланням.

 

ДО УВАГИ СІМЕЙ ВПО, ЯКІ МАЮТЬ 4 ТА БІЛЬШЕ ДІТЕЙ ДО 18 РОКІВ
 


Розпорядженням начальника Енергодарської МВА затверджено Порядок надання щомісячної грошової допомоги внутрішньо переміщеним сім'ям, в яких виховуються 4 та більше дітей до 18 років.

Право на таку допомогу надається одному із батьків/законному представнику, в сім'ї яких виховуються 4 та більше дітей до 18-річного віку (за винятком дітей, які до досягнення 18 років уклали шлюб або народили дитину) та відповідає таким вимогам:
 ▪️має реєстрацію місця проживання у м. Енергодарі;
 ▪️є громадянином/кою України;
 ▪️ має статус ВПО та разом з дітьми перебуває на підконтрольній Україні території.

 Для оформлення щомісячної грошової допомоги заявник має подати:

☑️ заяву на ім'я начальника УПСЗН EMP з обов'язковим зазначенням відомостей щодо відвідування/не відвідування дитиною освітнього або дошкільного дитячого закладу всіх форм власності (зразок заяви);
☑️ копію паспорта або  ID-картки та додатку до неї;
☑️ копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру або відмітки про його відсутність;
☑️ копію про взяття на облік як ВПО;
☑️ копію документа з банківської установи про відкриття особистого рахунку за стандартами IBAN, на який може бути зарахована щомісячна грошова допомога;
☑️ копію документа, що підтверджує сімейні правовідносини, родинні зв’язки, представництво інтересів (свідоцтво про народження дитини, паспорт ID-картки та додатку до неї на дитину до 14  років, рішення про опіку/піклування, влаштування дитини в прийомну сім'ю або ДБСТ тощо);
☑️ довідку з місця навчання/дошкільного закладу з позначкою про перебування/неперебування на повному державному утриманні дитини (за наявністю).

Заява з пакетом документів подається у паперовій формі: 
- до УПСЗН Енергодарської міської ради, місце знаходження: Зал засідань Департаменту соціального захисту населення Запорізької обласної державної адміністрації, 0664263605;
- до Центру допомоги евакуйованим енергодарцям (для осіб, які евакуйовані до Запоріжжя) за адресою: м. Запоріжжя, 10-й корпус ЗНУ, навпроти вул. Незалежності України, 13;
-або у сканованій формі надсилається на електронну адресу 2328_uszn@ukr.net (для осіб, що евакуювались в інші населені пункти України).

Допомога призначається без урахування сукупного доходу сім'ї, в якій виховуються 4 та більше дітей дo 18 років, за умови, що заявник та всі діти, які враховуються до складу сім'ї, не перебувають за кордоном. Виплата проводиться за наявності фінансування з міського бюджету. 
Розмір допомоги на одну сім'ю - 2000 грн на місяць.

Для отримання щомісячної грошової допомоги у 2024 році енергодарцям, які належать до вищезазначених категорій, необхідно надати заяву з пакетом документів у період до 31.12.2023. Допомога призначається на один календарний рік - з 01 січня по 31 грудня.

 

Урядові "гарячі лінії" для переселенців та громадян інших категорій з актуальних питань

✅ ВПО можуть звертатися на гарячу лінію Мінреінтеграції : 15-48 або на гарячу лінію Уповноваженого з питань ВПО за телефоном: (066) 813-62-39.

✅ Урядова "гаряча лінія" - 15-45. Для дзвінків з-за кордону +38 (044) 284-19-15.

✅ “Гаряча лінія” із соціальних питань – 15-39 - для консультацій осіб з інвалідністю.

✅ “Гаряча лінія” протидії торгівлі людьми та домашньому насильству – 15-47.

✅ Національна соціальна сервісна служба України – (044) 289- 87-89, info@nssu.gov.ua. Тут можна дізнатися інформацію щодо соцзахисту населення, захисту прав дітей, волонтерської діяльності тощо 

✅ Контакт-центр Пенсійного фонду України – 0-800-503-753, (044) 281-08-70, (044) 281-08-71.

✅ “Гаряча лінія” з питань освіти для мешканців тимчасово окупованих територій - 0 800 504 425

✅ “Гаряча лінія» з питань ветеранів війни та членів їх сімей - 15-45 (на IVR кнопка 9).

☎️ Консультативна допомога ВПО та громадянам з ТОТ - 096-078-84-33 (цілодобово)

☎️ Уповноважений ВРУ з прав людини - 0-800-501-720, 044-299-74-08 (безкоштовно)

☎️ Гаряча лінія СБУ - 0-800-501-482, гаряча лінія Управління СБУ в Запорізькій області (WhatsApp, Signal, Telegram, Viber) - 099-669-79-79

 ☎️ Цілодобова гаряча лінія Об'єднаного центру з пошуку та звільнення полонених СБУ - 067 650 83 32, 098 087 36 01

☎️ Безкоштовна юридична консультація - 0-800-213-103

☎️ Консультація сім’ям військових із соціальних питань - 0-800-308-100

☎️ Безкоштовна державна юридична консультація для сімей військових - 067-348-28-68

☎️ Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими - 0 800 300 529 (безкоштовно) з 9:00 до 17:00.

☎️ Гаряча лінія Міністерства охорони здоров'я України- 0-800-602-019, 0-800-505-201

☎️ Міністерство соціальної політики (виплати та нарахування, адреси та телефони управлінь по областях) - 15-39

☎️ Пошук безкоштовного тимчасового житла для переселенців - 0-800-332-238

☎️ Гаряча лінія Державної служби зайнятості - 0(800)509-966 

☎️ Цілодобова гаряча лінія Національної поліції України  +380894201867,0-800-2121-51, 0-800-50-02-02

☎️ Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти -0-800-339-247, 0-800-501-720, 095 896 04 21

☎️ Гаряча лінія Запорізької обласної військової адміністрації - 0 800 503 508

☎️ Гаряча лінія психологічної допомоги постраждалим під час війни - 0-800-100-102

☎️ Гаряча лінія Міністерства оборони України - 0-800-500-442

 

До уваги енергодарців, які виїжджають з окупованих територій чи планують зробити це найближчим часом

Енергодарці, які планують тимчасово зупинитися чи проживати у Запоріжжі, можуть звернутися до Центру допомоги евакуйованим громадянам з м. Енергодара. 

На базі Центру наші громадяни можуть отримати наступні види допомоги:

✅ гуманітарну допомогу (за наявністю: харчові та гігієнічні набори, дитяче харчування, підгузки для дітей та дорослих лежачих, одяг для дітей та дорослих, жіноча гігієна, тощо);
✅ консультації з надання первинної медичної допомоги (укладання декларації з сімейним лікарем, консультація сімейного лікаря, отримання медичних препаратів за програмою "Доступні ліки");
✅ психологічну допомогу;
✅ правову допомогу; 
✅ консультативні послуги з питань освіти, соціальних та адміністративних питань;
✅ надання консультацій фахівцями Пенсійного фонду з питань пенсійного забезпечення, а також з інших питань. 

➡️ Адреса Центру: 
пр-т Соборний 226, 10-й корпус ЗНУ, навпроти вул. Незалежної України, 13.
📱Контактні телефони +380980173725, +380997505994
📧 energodarhub@gmail.com

➡️ Всю актуальну інформацію щодо видачі гуманітарноі допомоги та графіків консультацій ви можете отримувати на Телеграм- каналі Центру за посиланням: https://t.me/energodar_ircd

❗️Також хаби з надання допомоги енергодарцям працюють у Києві та Дніпрі. Допомога видається по мірі її надходження від благодійних фондів та організацій, тому слідкуйте за оновленням інформації на Телеграм - каналах хабів🔽

✅ Хаб у Києві: 
📱 контактний номер телефону - +380959414928, пошта - energodarkyiv@gmail.com, Телеграм-канал: https://t.me/energodarkyiv

✅ Хаб у Дніпрі: 
📱 контактний номер телефону - +380937078786, пошта - energodardnipro17@gmail.com, Телеграм-канал: https://t.me/endnip

 

Де ВПО можуть отримати гуманітарну допомогу в Україні: інтерактивна мапа

Українці, які постраждали внаслідок війни, можуть отримати допомогу в кожному обласному центрі. Аби дізнатися, куди можна звернутись, створено інтерактивну мапу Ukraine Services Advisor. Особливо актуальною вона стала для внутрішньо переміщених осіб. На мапі вказані центри як міжнародних, так і вітчизняних організацій. За допомогою цього сайту також можна знайти потрібну організацію за адресою чи типом допомоги. Крім того, вказані дані по кожній з організацій. Зокрема, точна адреса, години прийому, контактний номер телефону тощо. З докладною інформацією можна ознайомитися за посиланням: https://ukraine.servicesadvisor.net/uk. Мапа доповнюється й актуалізується.

 

Добірка корисних чат-ботів та онлайн-сервсів для ВПО

«Знайди рідних» Цей бот створили для пошуку родичів або друзів, з якими через війну і проблеми зі зв’язком було втрачено контакт. Також там можна залишити свої контакти, щоб вас теж могли відшукати у разі потреби

EducationUaBot Тут міститься інформація про освітній процес в Україні та за кордоном. Можна дізнатися про те, як влаштувати дитину в садок чи до школи. Також доступна інформація про гуртки та дитячі заходи, відновлення документів про освіту тощо.

Save UA - Чат-бот для адресної допомоги, який об’єднує волонтерів і людей у пошуку житла, транспорту тощо. 

ТурБОТа про ВПО За допомогою чат-бота можна знайти житло у новому регіоні, дізнатися, які документи необхідні для оформлення статусу ВПО, як і де отримати допомогу, адреси та номери телефонів ЦНАПів тощо.
 
Дитина не сама Цей чат-бот пояснює, як діяти, якщо дитина загубилася, надає інформацію щодо можливості отримати тимчасовий прихисток тощо.

Юридичний порадник для ВПО - Бот доступний у Viber , Telegram, Facebook Messenger.

 єДопомога - Державний соціальний сервіс, через який можна подати заявку на отримання допомоги від держави, міжнародних організацій чи волонтерів. Також на сайті є можливість запропонувати підтримку інших у забезпеченні харчовими продуктами, одягом, ліками. 

Palyanytsya Info - Платформа для швидкого пошуку допомоги в усіх регіонах України.

«Там, де вас чекають». На сайті можна ознайомитись із загальною кількістю місць, які кожна область пропонує для безкоштовного розселення ВПО. 

«Прихисток». Державний сервіс із пошуку безкоштовного житла. 

 «Допомагай». Сервіс від волонтерів, який також допомагає у зручний спосіб знайти безоплатне житло у безпечних містах України.

 

До уваги ВПО: зміни щодо надання допомоги 

З 1 вересня 2023 року, відповідно до ухвалених Урядом змін, допомога продовжується для тих громадян, чий майновий стан потребує підтримки, і не продовжується для громадян, чий майновий стан дозволяє здійснювати суттєві витрати без допомоги держави. Зокрема, з 1 вересня виплату буде припинено тим ВПО, які від моменту ухвалення Постанови: 

🔸 придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше 5 років), крім авто, придбаних волонтерами та переданих на потреби оборони;
🔸 придбали на суму більше 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок;
🔸 мають на депозитному рахунку більше 100 тис. грн;
🔸 придбали іноземну валюту/ банківські метали на суму більше 100 тис. грн;
🔸 мають у власності житло, розташоване на інших територіях ніж тих, де ведуться активні бойові дії або які є окупованими, площею понад 13,65 м² на одного члена сім’ї. 

 Якщо за результатами перевірки отримувачів буде прийняте рішення про припинення допомоги, громадянина про це буде повідомлено. 

Для всіх ВПО, які проживають в Україні та отримують допомогу зараз, з 1 серпня буде автоматично продовжено виплату до кінця січня 2024 року.

 Виплати не продовжуватимуться особам, які:
🔸 перебувають за кордоном більше 30 календарних днів поспіль без обгрунтованих причин, що підтверджуються документально;
🔸 повернулися до покинутого  місця проживання.
🔸 відбувають покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Більше інформації – на сайті Мінсоцполітики

 

Медична допомога для ВПО: що варто знати

У разі потреби у медичній допомозі ВПО не потрібно переукладати декларацію, достатньо звернутися по допомогу напряму в найближчий медзаклад.

У лікаря, який надає первинну медичну допомогу, можна отримати:
- динамічне спостереження за станом здоров’я,
- діагностику та лікування захворювань,
- базові тести та аналізи,
- направлення до лікарів вузької спеціалізації чи на обстеження,
- паліативну допомогу,
- рецепти за програмою «Доступні ліки»‎ та інсулін (якщо це повторний рецепт),
- щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень.

📌Якщо є потреба спеціалізованої медичної допомоги (онкологічної, кардіологічної, терапевтичної, психологічної, педіатричної тощо), варто звернутися за направленням до закладу охорони здоровʼя. При цьому не обовʼязково перепідписувати декларацію.

📌Щоб отримати первинну консультацію в сімейного лікаря для ВПО, потрібно звернутися до закладу охорони здоровʼя. Знайти адресу найближчої лікарні допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером ☎️1677. За можливості предʼявіть документи, що підтверджують вашу особу: паспорт або довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Також ви завжди можете знайти потрібного лікаря та отримати консультацію онлайн через медичний чат-бот “Турбота” або в додатку та на сайті Doctor Online

Інші корисні медичні чат-боти:

«Спитай Гриця» - Де можна отримати ліки та які саме за державною програмою.

«Джгут 2.0» Поради для екстрених випадків

«Лікуйся» Дає підказки пацієнтам, які зіткнулися з діагнозом «рак молочної залози»: перелік медзакладів та безплатних послуг з діагностики та лікування.

Корисна інформація для ВПО, які шукають роботу

Українці можуть самостійно переглядати актуальні пропозиції на Єдиному порталі вакансій  Також ця послуга доступна через чат-боти у Telegram і Viber

Служба зайнятості організовує навчання за робітничими професіями. Воно здійснюється на замовлення роботодавця або для людини, яка планує почати власну справу. Ознайомитися з графіком формування навчальних груп можна за посиланням.

Також є можливість отримати ваучер на навчання. Це документ, за допомогою якого повністю або частково оплачується вартість навчання у закладах освіти. Вони видаються за затвердженим Мінекономіки переліком професій і спеціальностей.

У межах проєкту єРобота внутрішні переселенці можуть скористатися такими програмами: «Власна справа»  і «Гранти на створення або розвиток власного бізнес» Головною умовою їх отримання є створення нових робочих місць. Повний перелік програм можна переглянути тут.

Докладніше про інші послуги для ВПО щодо пошуку роботи - за посиланням.

 

Як ВПО не стати жертвами шахраїв  та дотримуватися інформаційної безпеки

У соціальних мережах і телеграм-каналах знову активізувалися шахраї, які нібито пропонують допомогу для внутрішньо переміщених осіб від міжнародних організацій. Також аферисти створюють фішингові сайти, які за інтерфейсом нагадують сайти для оформлення соціальних виплат, зокрема єПідтримки, допомоги від ЄС, різних програм благодійних фондів. 
 Вкотре нагадуємо, що вся інформація про отримання допомоги від міжнародних донорів публікується виключно на офіційних сайтах державних органів та міжнародних організацій. 
 На офіційному ресурсі можуть запитати анкетні дані та номер банківського рахунку. Але міжнародний донор ніколи не буде просити надати дані щодо банківської картки. Тому у жодному разі не надавайте номер банківської картки, CVV-код і PIN-код до вашої картки. 
 Про випадки шахрайських дій повідомляйте до Національної поліції за номером 102.

 

Де переселенцям отримати безкоштовну психологічну допомогу? 

✅ Гаряча лінія психологічної підтримки для ВПО, які перебувають на території Запорізької області: 0675151584, 0735151584, 0663131584.

✅ Гаряча лінія Національної психологічної асоціації: 0800100102 (дзвінки безкоштовні, щодня з 10.00 до 20.00). Аудіо та відеоконсультації з психологом (з 10.00 до 20.00) - www.npa-ua.org 

✅Соціальний проєкт «Разом» - 30 хвилин із психологом

PsyHelpUa - Психологічна допомога онлайн 
✅Інтернет-платформа «Хаб стійкості»

✅ Проєкт "Розкажи мені" - психологічна допомога українцям, які постраждали під час війни чи перебували в окупації

✅Triangle Generation Humanitaire - перша психологічна допомога ☎️+380504324182 (цілодобово, без вихідних)

✅PIN (People in Need) - цілодобова перша психологічна допомога ☎️0800210160

✅Проєкт «ПОРУЧ» - онлайн та очні групи психологічної підтримки для батьків та підлітків

✅Національна гаряча лінія «Ла Страда» (цілодобово для дітей та молоді до 25 років) - 116 111, 0 800 500 225

✅Платформа «Жінки і війна» - психологічна допомога жінкам

Нагадуємо, щосереди переселенці з Енергодара можуть отримати психологічну допомогу в Центрі допомоги евакуйованим енергодарцям за адресою: м. Запоріжжя, 10 корпус ЗНУ, навпроти вул. Незалежної України, 13.

 

Поділитись