Енергодарська міська територіальна громада

Запорізька область, Василівський район

15.03.2024 21:58

Будь-які вибори на ТОТ є незаконними та порушують міжнародні норми права

65f4a874d1828__photo_2024-03-15_12-57-28.jpg

15-16 березня в Енергодарі та інших тимчасово окупованих територіях окупанти проводять так зване дострокове "голосування" на псевдовиборах президента рф шляхом обходу квартир та будинків за участі озброєних російських військових. Для цього гауляйтер наразі окупованої частини 
Запорізької області балицький навіть оголосив 15 березня вихідним днем.

Відомо, що окупанти вже зранку розпочали активно ходити по квартирах енергодарців. Зазвичай у складі "візитерів" - двоє представників «виборчої комісії» зі скринькою та двоє озброєних військових.

Треба розуміти, що організація таких псевдовиборів на ТОТ — це частина гібридної війни та спроба легітимізувати окупацію, створити ілюзію того, що громадяни свідомо роблять свій вибір. Насправді ж результати таких “виборів” не мають жодної юридичної сили. З боку рф це черговий злочин та повне ігнорування норм міжнародного права та будь-яких прав людини. Жодного відношення до демократичного волевиявлення та законності проведення виборчого процесу цей фарс не має. 

Що стосується відповідальності за участь у псевдовиборах, Омбудсмен України зазначає: варто врахувати той факт, що “голосування” проводяться під дулами автоматів, а участь у таких “виборах" часто є питанням виживання на ТОТ.  Чинне українське законодавство не передбачає кримінальну або будь-яку іншу відповідальності лише за факт участі, в тому числі примусової. 

Втім варто нагадати, що особи, які беруть участь в організації та проведенні незаконних виборів на ТОТ, чи публічно закликають до їхнього проведення, понесуть відповідальність відповідно до Кримінального кодексу України за статтею про колабораційну діяльність (частина п’ята статті 111-1 КК України). Співробітники правоохоронних органів України вже збирають дані як про окупантів, які організовують "вибори", так і про колаборантів, які допомагають ворогу.

Закликаю енегодарців, які залишаються у місті, в ці дні бути максимально обережними, за можливості уникати контактів з представниками "виборчих комісій" та не відвідувати самі дільниці 17 березня. Бережіть себе!