Енергодарська міська територіальна громада

Запорізька область, Василівський район

10.10.2024 14:52

У російському полоні померла українська журналістка Вікторія Рощина

47b1a3e9-40c2-4e05-8676-1e917b3f6e15.jpg

🕯Зі скорботою та болем повідомляємо важку звістку, що надійшла сьогодні. 
За інформацією голови комітету Верховної Ради з питань свободи слова Ярослава Юрчишина, на території рф, в ув’язненні окупантів, померла українська журналістка Вікторія Рощина. Дівчина не була мешканкою нашого міста, але для багатьох залишиться в памʼяті та сердцях. 

До повномасштабної війни Вікторія вже була досвідченою талановитою журналісткою, спеціалізувалася на темах правового та судового процесів. У березні 2022 року дівчина цілеспрямовано поїхала у вже окупований тоді Енергодар, щоб розповісти про ситуацію в захопленому місті та на Запорізькій АЕС, яка перебувала під контролем російських військ. Журналістку не зупинили ані страх за своє життя, ані можливі ризики від перебування в окупації.  

Саме тоді ми познайомилися з Вікторію, розповіли про весь той жах, які принесли з собою окупанти в наше місто.   
Добре памʼятаю свої відчуття тоді - неймовірного здивування, коли побачив Вікторію на порозі свого кабінету. Адже в ці дні більшість українців їхали з Енергодара, і тільки одиниці, серед яких виявилась і ця дівчина, намагались потрапити в окуповане місто. Вона приїхала, щоб виконати свою журналістську роботу і розповісти світові про те, що відбувається. 
В надзвичайно важких та напружених умовах Вікторія   поспілкувалася з нашими мешканцями, представниками громадськості та АЕС. Результатом цієї роботи стала її публікація на сайті Громадського "Місто світла. Репортаж з окупованого Енергодара". 

Приблизно тоді, по  дорозі вже до іншого окупованого міста, журналістка вперше потрапила в полон до росіян. За даними Офісу ГПУ, 15 березня 2022 року представники ФСБ затримали Вікторію Рощину в окупованому Бердянську. Тоді вона готувала матеріали про воєнні дії на сході та півдні України. Але 21 березня того ж року окупанти її відпустили.

Ще одна публікація Вікторії була присвячена відзначенню "дня росіїї" в окупованому Енергодарі. Для цього журналістка у червні 2022 року повторно приїхала до Енергодара та знову поспілкувалася з енергодарцями, які лишилися у місті. Тоді окупанти вже активно розпочали переслідування та катування проукраїнські налаштованих громадян. Але можливі ризики та загрози не зупинили дівчину.

Вже пізніше Вікторія побувала і в нашому Центрі допомоги, який розташований в Запоріжжі. Це була дуже тепла зустріч. Не міг подумати тоді, що вона стане останньою…

У серпні 2023 року, під час чергової  поїздки на тимчасово окуповані території, журналістка пропала безвісти. І сьогодні стало відомо про її смерть у полоні. 

росіяни продовжують безкарно щоденно чинити безпрецедентні злочини на території України, захоплюючи у полон, катуючи та вбиваючи цивільних громадян. Такі трагедії - чергове нагадування світу, що росія - це країна терористів та вбивць, для якої не існує ніяких цивілізованих законів та міжнародних норм. Віримо, що вбивці Вікторії та всі російські злочинці обов'язково понесуть справедливе покарання.

Вічна пам'ять сміливій та талановитій журналістці, співчуття рідним,  близьким та колегам дівчини.