Енергодарська міська територіальна громада

Запорізька область, Василівський район

15.09.2023 16:46

У Запоріжжі вже рік працює Центр допомоги евакуйованим енергодарцям

6528e8c685c86__photo_2023-09-15_10-19-37.jpg

У вересні 2022 року Центр допомоги евакуйованим громадянам з м. Енергодар вперше відчинив свої двері для відвідувачів. Тут енергодарці отримують різні види допомоги: гуманітарну, соціальну,  психологічну, медичну, юридичну. Щомісяця Центр приймає близько 2 тисяч енергодарських родин, які тимчасово проживають у Запоріжжі. Вже у 2023 році нам вдалося організувати видачу допомоги на регулярній основі в Києві та Дніпрі. 

Зокрема, протягом минулого року сумарно було видано:
✅26980 харчових набори;
✅4072 гігієнічних набори;
✅5226 одиниць непродовольчої допомоги;
✅6420 одиниць індивідуальної  гігієни для дітей та дорослих;
✅біля 1000 одиниць харчування для дітей до 3-х рочків;
✅1718  гігієнічно - харчових наборів було відправлено поштою;
✅177 енергодарців звернулися за допомогою до Пенсійного фонду України;
✅503 особи звернулися за юридичною допомогою;
✅66 енергодарців звернулися за психологічною допомогою;
✅41 енергодарець звернувся до Центру зайнятості;
✅біля 7000 медичних препаратів було видано більш ніж 5000 особам, які звернулися за допомогою до сімейного лікаря.

Наприкінці минулого року проведено соціальну акцію «Допомога поштою» - адресні посилки з гуманітарною допомогою були відправлені мешканцям Енергодара в інші міста України. Цього року, орієнтовно у листопаді-грудні, ми плануємо ще одну таку акцію. 

Наша робота не була би можливою без регулярної підтримки наших  друзів та партнерів - українських й міжнародних благодійних фондів, волонтерських організацій, державних установ. Вона не могла би бути ефективною без допомоги  і самих мешканців Енергодара, які не лише отримують в Центрі продуктові та інші набори, а й завжди відгукуються на наші прохання та  розвантажують гуманітарну допомогу, активно долучаються до участі в заходах та акціях. Наприклад, завдяки  вашій небайдужості ми маємо змогу збирати та регулярно відправляти посилки нашим захисникам на передову.

Саме таким небайдужим людям з числа ВПО, а також нашим партнерам-благодійникам, які протягом року підтримували енергодарців та  роблять це зараз, був присвячений захід, який відбувся вчора в Центрі допомоги. Передусім, заради можливості багатьом з них сказати щире «дякую» особисто. 
Друзі, низький уклін та слова безмежної подяки вам за активну громадянську позицію, чуйні серця, невтомну благородну працю, за великий внесок у роботу Центру допомоги евакуйованим енергодарцям!

 Пригадуючи той шлях, який подолали енергодарці, голова Василівської районної державної адміністрації Богдан Староконь наголосив, що створення таких Центрів допомоги було б неможливим без небайдужих, працьовитих та активних людей. Богдан Юрійович вручив почесну відзнаку – «Хрест громадянських заслуг» нашій землячці з Енергодара Наталії Криковцовій. Нею відзначають цивільних українців, які своєю працею сприяють наближенню перемоги України над російськими загарбниками,  роблять щоденний внесок у розвиток нашої країни та допомагають людям.

 🇺🇦Благодійним організаціям та фондам, які  об’єдналися навколо нашої громади і надають підтримку,  енергодарці залишили на прапорах нашого улюбленого міста щирі слова подяки та побажань.
 Присутні на заході голова Запорізької обласної організації Товариства Червоного Хреста України Оксана Бекетова, представник Благодійного фонду  "Global Empowerment Mission Ukraine" в Запорізькому регіоні Віталій Кубушко, представник некомерційного американського фонду "World Central Kitchen" Кирило Колісник та координатор Благодійного фонду «Посмішка ЮА» Максим Войта відзначили, що отримані прапори з відгуками енергодарців – це найщиріша оцінка їх роботи та найкраща мотивація продовжувати її далі: стільки, скільки це буде потрібно.
Ми також хочемо вислови щиру подяку фондам та організаціям, які на різних етапах роботи Центру надавали нам допомогу:

 🔸Міжнародному Фонду допомоги дітям «Юнісеф»
🔸ГО "Лікарі без кордонів"
🔸БФ «Восток SOS»
🔸БФ «Карітас»
🔸Німецькому товариству міжнародного співробітництва (GIZ)
🔸БФ «Возз'єднання»
🔸ГМ «Проліска»
🔸Гуманітарному штабу «Свої»
🔸БФ «Світ. Україна. Пологи»
🔸БФ «Солдатські матері»
🔸БФ «Дій Україна»
🔸FHI 360

🔸Представництву «Projekt HOPE в Україні»
🔸ГО «Теплі долоні Україна»
🔸Представництву Норвезької ради у справах біженців в Україні
🔸БФ  «Право на захист»
🔸БФ «Фонд Ріната Ахметова»
🔸Головному управлінню Пенсійного фонду України в Запорізькій області
🔸Запорізькому місцевому центру з надання безоплатної правової допомоги
🔸ГО «YES»
🔸ГО «Людина в біді»
🔸БФ «Велнес»
🔸 «Єдина доставка води»
🔸БФ «Вільне Запоріжжя»
🔸БФ «Вільна Україна»
🔸Запорізькому обласному Центру зайнятості
🔸Запорізькому гуманітарному волонтерському штабу 
🔸HEKS EPER UKRAINE (донор Norwegian church aid)
🔸Волонтерам з Червонограда
🔸Запорізькій обласній державній адміністрації
🔸Подяка організаторам та учасникам майстер класів, Ользі Дербун за організацію фотопроекту до дня вишиванки, Катерині Шпак за безкоштовні стрижки. А також всім, хто допомогає та підтримує наших захисників: приносить продукти, речі першої необхідності, плете сітки, виготовляє окопні свічки, донатить тощо. 
 

photo_2023-09-12_12-55-50.jpg photo_2023-09-15_10-19-40.jpg photo_2023-09-15_10-19-46.jpg photo_2023-09-15_10-19-47.jpg